Jmod Facebook Activity

 

Ruim 30 jaar geleden waren er enkele mensen in Itteren bezig om te starten met een jeugd- en jongerenvereniging in Itteren. Er werd op vele plaatsen gekeken hoe het moest. Zo ook in Limmel bij het JOW aldaar. Pa Beijer (de vader van Wim Beijer) zwaaide daar de scepter en hij gaf ons veel en goed advies.

 

Er werd begonnen in een klein gebouwtje aan de Kapelaanstraat, voor de Aw Sjaol. Het zgn Jeugdhoes werd opgeknapt en geschikt gemaakt voor de opvang van de jeugd  op woensdag en zaterdag en voor de jongeren op de andere dagen. Omstreeks de 11e van de 11e werd er in het Jeugdhoes een idee gelanceerd om net als in Limmel, ook in Itteren een eigen Prins uit te roepen. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij de schoolgaande jeugd. Enkele ouders en vrijwilligers van de inmiddels opgerichte SJOWI namen het voortouw en vol goede moed werd er begonnen aan  het maken van de benodigde kledij. Er werden door enkele dames volop genaaid en gezorgd voor twee soorten capes en mutsen. Rode capes voor de jeugd en paarse capes voor de jongeren. Alles begon warm te draaien, de raad van elf was er bijna alleen de prins nog. Maar ook dit werd vlug geregeld.

 

Alleen………… we hadden nog geen naam !!!!! De Raad van Elf werd bij elkaar geroepen voor een vergadering. Er onstond tijdens deze vergadering een fikse discussie over de naam. Het moest iets te maken hebben met Itteren, het water, de maas, de geul, hoog water etc. Op een gegeven moment werd er door iemand geroepen: "Verdomde Vreigeleire", kan het ook eens opeen normale manier ?? En plots werd het stil: Iedereen was in een seconde overtuigd: DE VREIGELEIRE , dat was de naam.

 

De eerste Prins werd Jack I (Janssen) en bij de jeugd werd het Luc I (Smit). In 1980 werd er overgeschakeld van jongeren tot 18 jaar naar "volwassenen boven 18 jaar".

 

Tot vandaag is er nog 1 oprichter over bij de Vreigeleire en Vreigeleirkes nl.: Guus Horssels

Login

Agenda kort

No events

Jeugd gallerij

Nieuwsbrief

Ga naar boven